startersaftrek - kennisbank Heylo

Deel

De startersaftrek: wanneer komt u hiervoor in aanmerking?

Als startende ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en valt onder de ondernemersaftrek. Hiervoor gelden vaste bedragen die u van de winst mag aftrekken. U betaalt dan minder belasting. Wil u weten of u recht heeft op deze aftrekpost? Lees het in dit kennisbank artikel.

Een goede start

Als (startende) ondernemer moet u elk jaar inkomstenbelasting betalen. Gelukkig mag u als ondernemer wél gebruik maken van een aantal aftrekposten. De startersaftrek is bedoeld om het starten van een eigen onderneming te stimuleren en om ervoor te zorgen dat de kansen van een succesvolle onderneming worden vergroot.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

U maakt aanspraak op de startersaftrek wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • In het aangiftejaar had u ook recht op de zelfstandigenaftrek.
  • U was de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.
  • U heeft in de afgelopen 5 jaar niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek gebruikt.
  • Er was in het kalenderjaar of in 1 van de afgelopen 5 jaar geen geruisloze terugkeer uit een b.v. (In het geval van een omzetting van b.v. naar een eenmanszaak zonder afrekening. De winst die als gevolg van de ontbinding tot uitdrukking komt wordt niet belast met vennootschapsbelasting).

Hoeveel mag u aftrekken met de startersaftrek?

Wanneer u voldoet aan de voorwaarden van de startersaftrek, mag u de zelfstandigenaftrek verhogen met een bedrag van € 2.123,-. Dit geldt óók voor 2021. Startende ondernemers mogen in de eerste vijf jaar dat ze ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, drie keer gebruik maken van de startersaftrek.

Toepassen startersaftrek

U telt het bedrag van de startersaftrek op bij de zelfstandigenaftrek (€7.030). Dit bedrag trekt u af van uw winst. Doordat u met deze aftrekposten uw belastbaar inkomen kunt verlagen, betaalt u minder belasting. Lees hier meer over de zelfstandigenaftrek.

Een rekenvoorbeeld: 

In 2020 heeft u  €15.000,- winst gemaakt.

Hier trek u in totaal €9.153,- (7.030 + 2.123) vanaf.

Uw belastbaar inkomen komt dan uit op €5.847

Hoe kunt u de startersaftrek aanvragen?

De startersaftrek geeft u aan in uw aangifte inkomstenbelasting. Lees meer over de inkomstenbelasting in dit artikel.

Start u een eigen onderneming vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kunt u startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid aanvragen. U moet dan ten minste 800 uur per jaar aan uw bedrijf besteden.

Heb ik recht op een aftrekpost voor mijn belasting?

Administratiekantoor Heylo streeft ernaar om altijd het beste voor uw onderneming te behalen, ook op financieel gebied. Wij kunnen u dan ook goed adviseren over de verschillende aftrekposten en wat dit voor uw bedrijf betekent. Vraag ons naar de mogelijkheden en plan een afspraak in.