omzetbelasting en inkomstenbelasting / Heylo

Deel

Wat is het verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting?

Als ondernemer betaalt u zowel inkomstenbelasting als omzetbelasting. De regels en werkzaamheden omtrent deze twee soorten van belastingen verschillen. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillen en overeenkomsten. In dit kennisbank artikel vertelt Administratiekantoor Heylo u meer hierover.

Inkomstenbelasting voor ondernemers

Inkomstenbelasting betaalt u over het inkomen dat u verdient. Dit geldt zowel voor mensen in loondienst als wanneer u zelfstandig ondernemer bent. Wanneer u in loondienst bent wordt er automatisch loonbelasting ingehouden. Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor uw aangifte en het afdragen van belasting over uw inkomen.

U doet de inkomstenbelasting jaarlijks, gewoonlijk voor 1 mei. Als ondernemer kunt u uitstel vragen voor uw inkomstenbelasting, wanneer u niet voor 1 mei in de gelegenheid bent om inkomstenbelasting te doen.

U betaalt inkomstenbelasting over uw winst. Hoe hoger uw winst, des te hoger het bedrag dat u moet afdragen is. Als ondernemer kunt u in aanmerking komen voor aftrekposten en vrijstellingen. Hierdoor kan uw inkomstenbelasting voordeliger uitvallen. Het is dus raadzaam zelf onderzoek hiernaar te doen of om een belastingkantoor om advies te vragen. U mag Heylo altijd een bericht sturen bij vragen.

Omzetbelasting voor ondernemers

Naast de jaarlijkse inkomstenbelasting bent u als ondernemer ook verplicht om omzetbelasting te betalen. Dit wordt ook wel btw-aangifte genoemd. U betaalt omzetbelasting over de omzet van uw onderneming.

Het principe werkt als volgt: Als ondernemer verstuurt u facturen. Uw klanten betalen u de prijs voor uw diensten, plus de btw. Dit btw bedrag moet u als ondernemer uiteindelijk weer overdragen aan de belastingdienst. Het is daarom verstandig om de btw die klanten u betalen alvast opzij te leggen, zodat u dit bedrag later niet tekort komt.

Voor de meeste ondernemingen is de btw 21%. Voor sommige goederen en ondernemingen, zoals horeca, is dit 9%.

Waar u inkomstenbelasting jaarlijks betaalt, betaalt u omzetbelasting per kwartaal. Dit houdt in dat er om de 3 maanden naar uw omzet van die 3 maanden wordt gekeken en op basis hiervan wordt berekend welk bedrag u moet afdragen aan de belastingdienst.

In dit kennisbank artikel gaan we dieper in op de meest gemaakte fouten bij de btw-aangifte.

De verschillen op een rijtje

  Inkomstenbelasting Omzetbelasting
Voor wie Zowel zelfstandig ondernemers als personen in loondienst Zelfstandig ondernemers
Waarover Over het totale jaarlijkse privé inkomen Over de omzet van de onderneming
Wanneer Eenmaal per jaar Per kwartaal
Belasting Afhankelijk van het jaarlijkse inkomen Standaard 21% met uitzonderingen voor bepaalde goederen

Komt u in aanmerking voor belastingvoordeel?

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor aftrekken en vrijstellingen, zodat uw belasting voordeliger uitvalt? Administratiekantoor Heylo is altijd op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in administratie en belastinghulp voor zzp’ers en mkb’ers, waardoor wij altijd het meeste voordeel voor u kunnen behalen. Bekijk onze diensten hier of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

[contact-form-7 id=”2354″ title=”Contactformulier 2 short”]