Vrouw achter laptop op bank die de belastingaangifte aan het doen is

Deel

Wanneer is belastingaangifte doen verplicht?

Als ondernemer moet u zowel omzetbelasting als inkomstenbelasting doen. Meer over het verschil tussen deze twee belastingen leest u hier. Of en wanneer u verplicht bent om belastingaangifte doen, hangt af van uw situatie. Hieronder geven wij u een beknopt overzicht van de verplichtingen en mogelijkheden die u als ondernemer heeft, met betrekking tot de belastingaangifte.

Wanneer is inkomstenbelasting doen verplicht?

In de meeste gevallen krijgt u een brief van de Belastingdienst thuisgestuurd. Wanneer u deze brief ontvangt bent u per definitie verplicht om belastingaangifte te doen. U ontvangt deze brief doorgaans in het voorjaar.

Wanneer u geen brief van de belastingdienst ontvangt, is het raadzaam alsnog uw aangifte in te vullen op Mijn Belastingdienst. Als blijkt dat u €16 of meer terugkrijgt kunt u de aangifte versturen. Wanneer u €47 of meer moet betalen aan de belastingdienst is het doen van de inkomstenbelasting verplicht.

Als startende ondernemer heeft u de eerste jaren recht op verschillende aftrekposten. Hierdoor kan het voorkomen dat u geen inkomstenbelasting hoeft te doen of dat uw inkomstenbelasting voordeliger uitvalt. Vraag uw adviseur naar mogelijke aftrekposten voor u. Administratiekantoor Heylo is altijd op de hoogte van deze mogelijkheden en kan u hierbij uiteraard ook helpen.

Wanneer is omzetbelasting verplicht?

Als ondernemer bent u verplicht omzetbelasting te doen. Dit geldt voor elke rechtsvorm van de onderneming, dus ongeacht of u ZZP’er bent, een VOF of een BV heeft. U betaalt omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd, over de omzet van uw onderneming.

U kunt zelf bepalen of u omzetbelasting per maand, per kwartaal of per jaar wilt doen. Hoe kleiner het tijdvak, des te lager het bedrag dat u in één keer moet betalen uitvalt. Daar staat tegenover dat de btw-aangifte mogelijk meer tijd kost naarmate u deze vaker per jaar doet. De meeste ondernemingen kiezen ervoor per kwartaal omzetbelasting te doen.

Meer informatie over de verschillende belastingen leest u op de website van de Belastingdienst.

Hulp nodig met uw belastingaangifte?

Niet iedereen heeft de tijd of kennis om inkomstenbelasting en btw-aangifte te doen. Zeker wanneer uw boekhouding complexer wordt, neemt ook de complexiteit van uw belastingaangifte vaak toe. Twijfelt u of u het goed doet, heeft u er zelf geen tijd voor of wilt u het meeste voordeel uit uw aangifte halen? Laat u adviseren door administratiekantoor Heylo.