aftrekposten - Heylo

Deel

Welke aftrekposten voor de belasting zijn er?

Het draaiende houden van een onderneming gaat altijd gepaard met kosten. Denk aan kosten die worden gemaakt voor het huren van een bedrijfsruimte, vervoer, inrichting van uw kantoor of benodigdheden zoals een laptop of zakelijke auto. Zeker als startende ondernemer of als zzp’er, kunnen deze kosten soms behoorlijk veel lijken. Gelukkig zijn er bepaalde aftrekposten, waar u als zzp’er eventueel recht op heeft.

Zelfstandigenaftrek

Als zelfstandige ondernemer zonder personeel heeft u eventueel recht op zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek is een bedrag dat u van uw winst mag aftrekken, zodat u uiteindelijk over een lager bedrag inkomstenbelasting hoeft te doen. U moet hiervoor wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals een door de Belastingdienst vastgesteld urencriterium.

De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren overigens gefaseerd afgebouwd. Hierdoor wordt het totaalbedrag elk jaar €250 minder. In 2020 is de zelfstandigenaftrek vastgesteld op €7030.

Startersaftrek

Als startende ondernemer kunnen de kosten al snel oplopen. U moet vaak veel investeren, terwijl u nog niet gelijk veel inkomsten heeft. Hiervoor geldt de startersaftrek, die bovenop de zelfstandigenaftrek geldt. Deze aftrekpost houdt in dat u als starter  in de eerste vijf jaar van uw onderneming in totaal drie keer een extra bedrag (€ 2.123) van uw winst aftrekken.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet u aan deze drie voorwaarden voldoen:

  1. U heeft recht op zelfstandigenaftrek;
  2. In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar heeft u niet vaker dan twee keer van de zelfstandigenaftrek gebruikgemaakt;
  3. In diezelfde periode was u tenminste één jaar geen ondernemer.

MKB-winstvrijstelling

Ook als mkb-er kunt u gebruik maken van handige aftrekposten. De mkb-winstvrijstelling is van toepassing op alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. De mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen. De vrijstelling bedraagt 14% van de winst. U moet de winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek (waaronder zelfstandigenaftrek en startersaftrek).

Of het voor u voordelig is om gebruik te maken van deze vrijstelling hangt ervan af uw u winst over verlies draait. Als uw onderneming verlies lijdt, verkleint de mkb-winstvrijstelling namelijk het fiscale verlies. In dat geval is de vrijstelling dus nadelig voor u.

Overige aftrekposten

Bovenstaande aftrekposten zijn, zeker bij startende ondernemers of ondernemers werkzaam binnen het zzp en mkb het vaakst van toepassing. Maar er gelden meer aftrekposten. Denk aan de meewerkaftrek en de investeringsaftrek. Het kan veel geld schelen wanneer u op de hoogte bent van de verschillende aftrekposten en of deze ook voor u gelden. Informeer u daarom altijd goed hierover, bijvoorbeeld door dit na te vragen bij uw belastingadviseur of administratiekantoor.

Heb ik recht op een aftrekpost voor mijn belasting?

Elke aftrekpost heeft zijn eigen voorwaarden, waar u als ondernemer aan moet voldoen. Hiervan hangt af of u wel of geen recht heeft op de aftrekpost en wat de hoogte van de aftrek voor u is.

Administratiekantoor Heylo streeft ernaar om altijd het beste voor uw onderneming te behalen, ook op financieel gebied. Wij kunnen u dan ook goed adviseren over de verschillende aftrekposten en wat dit voor uw bedrijf betekent. Vraag ons naar de mogelijkheden en plan een afspraak in.