btw-aangifte - Heylo

Deel

Hoe doe je btw-aangifte?

Btw-aangifte, ook wel omzetbelasting genoemd, is de belasting die u als ondernemer betaalt over de omzet van uw bedrijf. De meeste ondernemers doen enkele keren per jaar btw-aangifte, maar jaarlijks is ook een optie. Hoe dan ook, btw-aangifte doen is een terugkerende actie wanneer u zelfstandig bent. Het is dus goed om te weten wat u hiervoor moet doen.

Hoe vaak moet u btw-aangifte doen?

U betaalt btw-aangifte over de omzet van uw onderneming. U kunt bij de belastingdienst opgeven of u maandelijks, per kwartaal of jaarlijks omzetbelasting wilt doen. De meeste ondernemers kiezen ervoor om dit per kwartaal te doen. De belastingaangifte blijft dan overzichtelijk, de kosten lopen niet in één keer erg hoog op en u hoeft hier dan ook niet maandelijks mee aan de slag. Hoe langer de periode waarover u btw-aangifte doet, des te hoger het bedrag ook zal uitvallen dat u moet betalen. Dit is echter altijd evenredig aan uw omzet binnen die periode.

Wanneer kunt u btw-aangifte doen?

U kunt pas btw-aangifte doen wanneer de belastingdienst deze voor u heeft klaargezet. U krijgt hier per post of per e-mail bericht over van de belastingdienst. U heeft vervolgens een maand de tijd om uw omzetbelasting op te geven.

Hoe doet u belastingaangifte?

Om btw-aangifte te doen kunt u inloggen bij de belastingdienst. Wanneer u heeft gekozen om dit schriftelijk te doen ontvangt u een brief van de belastingdienst, die u per post terug moet sturen. U kunt uw aangifte ook doen met uw eigen aangifte- of administratiesoftware. Die moet dan wel geschikt zijn voor SBR (Standard Business Reporting). Wanneer u de aangifte uitbesteed aan een accountant of belastingadviseur zal hij met u afstemmen hoe u de belastingaangifte wilt doen.

Wat gebeurt er na het verzenden?

Nadat u de aangifte heeft verzonden krijgt u van de belastingdienst bericht of u geld moet betalen of dat u geld terugkrijgt. Wanneer u btw moet betalen moet u dit voor de datum die op het bericht staat vermeld doen. Wanneer u niet op tijd betaalt kunt u een boete of naheffing krijgen.

Krijg u geld terug of moet u betalen?

De btw-aangifte is in principe een verrekening van de btw die u heeft berekend aan klanten en de btw die de leveranciers aan u hebben berekend. Wanneer u meer btw heeft ontvangen dan dat u zelf heeft betaald, zult u geld moeten betalen aan de belastingdienst. Wanneer u juist zelf meer geld heeft betaald dan ontvangen, krijgt u geld terug.

Btw-aangifte door een belastingadviseur?

Afhankelijk van de omzet van uw bedrijf kan de omzetbelasting een tijdrovende klus zijn. Daarnaast is het belangrijk dat deze goed verloopt. Sommige ondernemers kiezen er daarom voor om de btw-aangifte uit te besteden aan een administratiekantoor, belastingadviseur of accountant. Dit kan veel tijd en moeite besparen.

Veelgemaakte fouten

Wilt u zelf aan de slag gaan met uw btw-aangifte? In dit artikel hebben wij veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte verzameld, zodat u deze kunt voorkomen!