op vakantie als ondernemer - Heylo

Deel

Tips voor een ontspannen vakantie als ondernemer

De zomervakantie komt eraan. Voor de meeste mensen betekent dit vakantie en een aantal dagen of weken ontspanning. Even lekker weg en uw hoofd leegmaken. Als ondernemer bent u vaak 24/7 bereikbaar. Op vakantie gaan en het werk écht loslaten is soms lastig. Hoe voorkomt u dat u elke dag met uw bedrijf bezig bent? En waar moet u als ondernemer rekening mee houden voor en tijdens uw vakantie?

Wij delen graag enkele tips, waarmee het hopelijk makkelijker voor u wordt om te genieten van uw vakantie.

Communiceer duidelijk naar uw klanten dat u op vakantie gaat

Begin op tijd met het plannen van uw vakantie. Denk na welke periode en hoe lang u met vakantie wilt gaan. Heeft u de datum vastgesteld, communiceer dit dan tijdig naar uw klanten. Als ze van tevoren weten dat u een periode iets minder goed bereikbaar bent, dan zullen ze daar meer begrip voor opbrengen.

U kunt eventueel een week van tevoren nog een reminder sturen. Wanneer u besluit om dagelijks op een bepaald tijdstip bereikbaar te zijn voor uw klanten en de mail te beantwoorden, raden wij aan om de afwezigheidsassistent van uw e-mail uit te laten. In de tijd dat u aan het werk bent tijdens uw vakantie, beantwoordt u uiteraard alleen de e-mails die écht niet kunnen wachten tot na uw vakantie.

Maak een plan

U bent niet de enige die voor de vakantie een aantal hectische dagen heeft. Grote projecten moeten nog even af en tussendoor komen nog tal van klusjes en onvoorziene werkzaamheden. Maak een overzicht van de projecten die u voor de vakantie moet afronden en maak een zorgvuldige planning. Houdt daarbij rekening met enkele ‘vrije’ uren die opgaan aan onvoorziene omstandigheden. Voorkom vlak voor uw vakantie belangrijke deadlines of beslissende vergaderingen. Deze leveren altijd vervolgwerk op en daar zit u niet meer op te wachten.

Zorg voor een financiële buffer

Voordat u op vakantie gaat moet u goed op een aantal geldzaken letten. Zorg als zzp’er ten eerste voor een financiële buffer. Niet alleen voor op vakantie, maar ook voor de periode na de vakantie, zodat u het gat in uw inkomsten goed kunt opvangen.
Vergeet daarom vooral niet facturen voor de vakantie te versturen. De verwerkingstijd voor opdrachtgevers loopt uiteen van een aantal weken tot enkele maanden, zodat u een gedeelte krijgt uitbetaald als u terugkomt van vakantie.
Denk daarnaast goed na over de rekeningen die tijdens de vakantie betaald moeten worden. Plan alvast vooruit en zet betaalopdrachten klaar zodat u geen achterstanden oploopt of voor onverwachte verassingen komt te staan als u weer terug bent van vakantie.

Volledig offline of toch niet?

Of nu een verre reis maakt of gewoon drie weken thuis blijft: beschouw vakantie als vakantie. Ook al bent u in de gelegenheid om de mail te lezen of snel te reageren, het is niet noodzakelijk om dit ook daadwerkelijk te doen. Een valkuil is dat u thuis eerder in (werk)gewoontes vervalt, maar vergeet vooral niet dat vakantie ook thuis een vakantie is. Af en toe uw mail checken of voicemail afluisteren kan best: laat die behoefte alleen niet uw hele vakantie domineren.

Wat Heylo voor u kan betekenen

Voor ondernemers is het van belang om voldoende rust en herstel te pakken. Gun uzelf daarom deze zomer ook een vakantie. Administratiekantoor Heylo ondersteunt u graag bij uw administratie, zodat u meer tijd overhoudt voor vrije tijd. Denk aan:

  • De facturatie/boekhouding tijdens uw afwezigheid overnemen.
  • Bij terugkomst de achterstallige boekhouding overnemen of ondersteunen, zodat u rustig kunt starten na uw vakantie.

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.