twee mensen die tussen vof of bv kiezen - Heylo

Deel

Vof of bv kiezen? Dit zijn de verschillen en voordelen

Gaat u samen met anderen een bedrijf beginnen en twijfelt u tussen de vennootschap onder firma (vof) of bv? De belangrijkste verschillen tussen de vof en bv hebben te maken met de oprichting, aansprakelijkheid, belastingdruk en overdraagbaarheid. In dit kennisbank artikel leest u meer over het verschil tussen de vof en de bv. We hebben eerder al een
kennisbankartikel geschreven over het verschil tussen een bv en eenmanszaak.

Wat is het verschil tussen de vof en bv?

Een vennootschap onder firma is een samenwerkingsverband tussen vennoten. Bij een vof zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Bij een bv zijn de vennoten, mits er geen sprake is van wanbeleid, niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de bv. Een vof is zonder tussenkomst van notaris op te richten, en voor de vennoten van een vof gelden dezelfde gunstige fiscale voordelen als voor starters en kleine ondernemers met een eenmanszaak als rechtsvorm.

Deze verschillen kunnen doorslaggevend zijn als u een keuze moet maken voor een ondernemingsvorm. Hieronder een overzicht met de aansprakelijkheid, de belasting en de oprichting van een vof en bv.

Vof Besloten vennootschap (bv)
Oprichting Oprichting kan mondeling plaatsvinden. Bij een echte onderneming inschrijven bij KvK verplicht. Contract via notaris niet verplicht. Oprichting via notaris en inschrijving bij KvK verplicht.
Aansprakelijkheid Privé 100% aansprakelijk Zelf niet privé aansprakelijk
Belasting 37,35% belasting over een inkomen tot € 68.507,-. 49,50% belasting boven dit bedrag. 16,5% belasting over een inkomen tot € 200.000,-. 25% belasting boven dit bedrag.

Het oprichten van een vof of bv

Voor de oprichting van een vof is slechts een mondelinge overeenkomst en een inschrijving in het Handelsregister van de KvK nodig. Het is niet verplicht om een contract op te stellen bij de notaris.
Verder zijn er geen wettelijke eisen waaraan u moet voldoen. Ook hoeft u geen startkapitaal te hebben bij het oprichten.
We raden wel aan om afspraken tussen u en uw zakenpartner vast te leggen in een vof-contract. In dit contract legt u van tevoren vast hoe de samenwerking eruit gaat zien en voorkomt u onnodige conflicten.
De bv wordt altijd opgericht bij een notaris, door middel van een notariële akte. Daarnaast is het voor een bv verplicht om ingeschreven te zijn bij de KvK.

De aansprakelijkheid van een vof en een bv

Een vof is geen rechtspersoon. Iedereen die is aangesloten bij de vof als aandeelhouder of werknemer is voor 100% met het privévermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Dit betekent dat als de vof failliet gaat, ze bij u kunnen aankloppen om de schulden te innen. Als u in een risicovollere branche zit, dan heeft u deze persoonlijke aansprakelijkheid natuurlijk liever niet. In dat geval kunt u beter kiezen voor de bv, omdat de risico’s dan beperkt blijven tot de onderneming.

De belastingheffing

Bij zowel de bv als de vof betaalt u belasting over de winst, maar tussen deze twee vormen is er wel een groot verschil in de belastingdruk. In sommige gevallen is het voordeliger om een vof op te richten en soms juist een bv. Uitgangspunt is dat u tot € 80.000 winst per jaar voordeliger uit bent met een vennootschap onder firma. Dit komt omdat u als eigenaar van een vof inkomstenbelasting betaald en daardoor kunt profiteren van diverse belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek . Deze belastingvoordelen heeft u niet als u een bv start. Bij een hogere winst (vanaf €100.000 per jaar) bent u juist voordeliger uit met een bv. Het tariefvoordeel wat u dan behaald is groter dan het voordeel dat u behaald met de belastingvoordelen bij de vennootschap onder firma

Overdraagbaarheid

Bent u als startende ondernemer afhankelijk van extra kapitaal en investeerders? Dan kan een bv een betere optie zijn. Met het oog op aansprakelijkheid zal een investeerder namelijk niet zo snel in een vof willen stappen. Ten eerste heeft de vof geen aandelen en kan de investeerder geen eigendom verkrijgen in de vof. Ten tweede loopt de investeerder natuurlijk ook risico richting derden, vanwege de persoonlijke aansprakelijkheid. Met een bv is de verdeling van eigendom organisatorisch ook veel eenvoudiger te regelen dan bij de vennootschap onder firma. Bovendien bent u met een bv niet persoonlijk aansprakelijk en dat is voor een investeerder aantrekkelijker.

Hulp nodig bij uw keuze? Heylo helpt u graag.

De keuze voor de juiste rechtsvorm is als (startende) ondernemer belangrijk. Welke rechtsvorm het beste bij uw voorkeuren en doelen past, is afhankelijk van de omstandigheden. Twijfelt u over beide rechtsvormen en heeft u advies nodig bij het kiezen tussen een vof of bv? Of wilt u een vof omzetten naar een bv? Wij helpen en adviseren graag over stappen die u als ondernemer wilt nemen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.