bv of eenmanszaak - Heylo

Deel

Bv of eenmanszaak kiezen? Wat zijn de verschillen en voordelen

Bent u van plan om als zzp’er te starten en bent u benieuwd welke rechtsvorm het beste bij u past? Zowel de eenmanszaak als de bv zijn zeer geschikte rechtsvormen voor uw onderneming. Toch bestaan er enkele grote verschillen. De keuze tussen een eenmanszaak of besloten vennootschap (bv) hangt af van hoe u de organisatie van uw bedrijf inricht, welke belastingfaciliteiten u kiest en hoe u de aansprakelijkheid wilt regelen.

In dit kennisbank artikel leest u meer over de risico’s en voordelen van beide varianten, zodat u de beste beslissing voor uw eigen onderneming kan nemen.

De verschillen tussen een eenmanszaak en een bv

Hieronder een overzicht van de verschillen tussen een eenmanszaak en bv:

Eenmanszaak Besloten vennootschap (bv)
Oprichting geen eisen akte van notaris
Kapitaalinbreng geen eisen € 0,01 minimaal startkapitaal
Bestuur eigenaar directie
Andere organen geen aandeelhouders en eventueel raad van commissarissen
Aansprakelijkheid zakelijk en privé voor 100% alleen de bv (in principe)
Belasting inkomstenbelasting en onder voorwaarden mkb-winstvrijstelling en ondernemersaftrek. vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting over salaris en dividend
Sociale zekerheid geen recht op werknemersverzekeringen geen werknemersverzekeringen, behalve als ontslag tegen de wil van de directeur-grootaandeelhouder (dga) mogelijk is en/of als het aandelenbelang, al dan niet samen met je partner, minder dan 50% is.

De kosten van oprichting

Een bv richt u op via een notaris. U bent hiervoor notariskosten kwijt. Denk aan minimaal een paar honderd euro. De minimale inbreng van €18.000 is niet meer verplicht. U kunt zelfs een symbolisch bedrag van €0,01 inleggen bij oprichting van de BV als startkapitaal.

Bij de bv dient u rekening te houden met iets hogere (administratieve) kosten. Een bv is wettelijk verplicht om één keer per jaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze jaarrekening kunnen wij voor u opstellen.

Voor een eenmanszaak dient u zicht  is alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor hoeft u niet naar een notaris. Voor de inschrijving van uw bv of eenmanszaak bij de KVK zijn de kosten eenmalig € 51,30. Bij een eenmanszaak zijn de bedrijfskosten over het algemeen wat lager dan die van een bv.

Het bestuur van de rechtsvorm

Uw keuze tussen de rechtsvorm is mede afhankelijk van hoe groot de organisatie is en hoeveel geld u nodig heeft. Met een bv heeft u te maken met een directie en eventueel aandeelhouders. Wat betekent dat u het zeggenschap deelt. Tenzij u een bv opricht waarvan u alleen bestuurder en aandeelhouder bent. U bent dan directeur-groot-aandeelhouder (DGA). Aandeelhouders brengen geld in de bv en krijgen daar winstrecht en stemrecht voor terug. Bij een eenmanszaak bent u zelf de baas.

Aansprakelijkheid

Het privé- en ondernemers vermogen zijn bij een eenmanszaak één. Met een eenmanszaak bent u persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Met uw huis, auto en vermogen. Als ondernemer bént u de onderneming. Of u partner ook aansprakelijk is, hangt er vanaf of u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt met partnerschapsvoorwaarden.

Een bv heeft een afgescheiden vermogen. Dit houdt in dat in beginsel niet u, maar enkel de bv aansprakelijk is voor eventuele schulden van de bv. Als ondernemer kunt u niet in uw privévermogen aangetast worden wanneer er schulden ontstaan in de bv die niet voldaan kunnen worden.

Bij een eenmanszaak loopt u privé dus meer risico. Heeft u een complexere bedrijfsvoering met veel investeringen, personeel of risico’s? Dan is een bv interessanter. Maar deze keuze hangt nauw samen met de belastingen.

Belastingen

Met een eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting over de winst. Een bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst en eventueel dividendbelasting van de winstuitkering. De directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv betaalt daarnaast inkomstenbelasting over het fiscaal minimumloon (€47.000) en over uitgekeerd dividend.

Een bv heeft gemiddeld een iets lagere belastingdruk bij hogere winsten (vanaf €100.000) dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten.

Als zzp’er met een eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting. Deze is hetzelfde als de belasting die particulieren over hun salaris inkomsten betalen. Als zzp’er met een eenmanszaak kunt u van verschillende gunstige fiscale regelingen genieten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de
zelfstandigenaftrek. Bent u starter en ziet de Belastingdienst u als ondernemer? Dan mag u de eerste 3 jaar ook startersaftrek toepassen. Ondernemers met een eenmanszaak kunnen gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling via de inkomstenbelasting. Door deze faciliteiten is een eenmanszaak bij lagere winsten (minder dan €100.000) voordeliger dan een bv.

Sociale zekerheid

Een ondernemer is niet verzekerd voor werknemersverzekeringen zoals de ww en de wia. Hier moet u zelf voorzieningen voor treffen. Bent u in dienst van een bv als DGA en heeft u met uw echtgenoot of partner minder dan 50% van de aandelen? En kunt u tegen uw wil ontslagen worden? Dan bent u als directeur wel verplicht verzekerd en moet u de bv premies afdragen.

Van zzp in een eenmanszaak naar een bv, wanneer omzetten?

U kunt achteraf uw eenmanszaak omzetten naar een bv. U zit nooit voor altijd vast aan een rechtsvorm. Vraagt uw situatie om een andere structuur omdat de winsten toenemen, er meer risico’s zijn of moet u investeren? Heeft u een lagere omzet of dalende winst? Kun u uw dga-salaris niet meer betalen? Dan is het omzetten van uw bv naar een eenmanszaak voordeliger.

Alle voordelen van een eenmanszaak en bv op een rij

  • Een eenmanszaak heeft minder fiscale druk bij lagere winsten en is goedkoper in oprichting en onderhoud.
  • Een bv is aantrekkelijker bij hogere winsten, omdat het tariefvoordeel dan hoger is dan de extra ondernemersaftrek mogelijkheden van de eenmanszaak.
  • Een ander voordeel van de bv is de beperking van de aansprakelijkheid.
  • Verder spelen er bij de keuze voor een bv argumenten mee als imago, status, ondernemen in het buitenland en het eenvoudig kunnen overdragen of verkopen van het bedrijf.

Een duidelijk ‘omslagpunt’ waarop u financieel gezien het beste een bv zou kunnen starten is tegenwoordig afhankelijk van meerdere externe factoren die van invloed zijn. Wilt u nog investeren de komende jaren? Wat zijn de risico’s die u privé loopt met uw bedrijf?

En ook heel belangrijk; wat is het salaris dat uit de bv mag worden betaald?

Wij kunnen u uiteraard ondersteunen bij dit proces.

Wat Heylo voor u kan betekenen

Heeft u nog vragen over de oprichting van uw bv? Of wilt u graag meer informatie over de omzetting van uw eenmanszaak? Wij helpen ondernemers met ondernemersvragen en adviseren graag over stappen die u als ondernemer wilt nemen. Denk daarbij aan het bieden van ondernemershulp en het ondersteunen van
starters die hun eigen onderneming willen opzetten. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.