Veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte
Elke ondernemer, ongeacht of u zzp’er bent of in het mkb werkt, is verplicht om btw-aangifte te doen. Dit wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Aan deze btw-aangifte zijn verschillende regels, voorwaarden en uitzonderingen verbonden. Het is belangrijk om op de hoogte hiervan te zijn, zodat u uzelf niet tekort doet bij de btw-aangifte en u fouten kunt voorkomen. In dit kennisbank artikel delen wij een aantal veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte met u.
Mogelijke fouten bij het doen van btw-aangifte
- Over de verkeerde periode btw-aangifte doen. U kunt kiezen of u de btw-aangifte maandelijks, per kwartaal of jaarlijks wilt doen. Voor elke optie geldt dat u altijd btw-aangifte doet over uw inkomsten en uitgaven in de vastgestelde periode. Daarbij moet u altijd kijken naar de factuurdatum en nooit naar de datum waarop de factuur is betaald.
- Te laat btw-aangifte doen. Vooral wanneer u maandelijks of per kwartaal btw-aangifte doet, kan het voorkomen dat u de datum van aangifte over het hoofd ziet. Dat is erg zonde, want na 7 dagen verlooptijd krijgt u al een boete van de belastingdienst. U heeft altijd tot aan het einde van de opvolgende maand om btw-aangifte te doen. Bijvoorbeeld: Uw aangifte over de periode januari t/m maart moet uiterlijk 30 april worden ingediend.
- U heeft geen bon of factuur meer. U kunt alleen btw terugvragen over uitgaven waarvan u kunt aantonen dat u deze heeft gedaan. Wij raden daarom aan om alle bonnen minimaal over de periode waarbinnen u btw-aangifte doet te bewaren (dit maakt bovendien deel uit van uw verplichte adminsitratie). Nog beter is het om uw bonnen gelijk te verwerken in uw boekhoudprogramma, zodat u deze digitaal kunt bewaren.
- Verkeerde btw-tarieven. Voor verschillende goederen en diensten gelden verschillende btw-tarieven. Het standaard btw-tarief is 21%. Voor etenswaren en sommige diensten geldt echter een verlaagd btw-tarief van 9%. Daarnaast zijn er ook nog goederen en diensten met een 0%-tarief. Dit kan gelden als u zaken met het buitenland doet. Een belastingadviseur kan u hier meer over vertellen. Wanneer u btw-aangifte doet is het dus belangrijk dat u de juiste btw-tarieven heeft verwerkt in uw boekhouding.
- Vrijgestelde werkzaamheden. Bepaalde diensten, zoals journalistiek en onderwijs, zijn vrijgesteld voor btw. Aan deze vrijstellingen zijn altijd voorwaarden en uitzonderingen gekoppeld. Controleer daarom goed of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor vrijstelling van btw. Zijn er werkzaamheden die u had moeten aangeven maar waarvan u dacht dat u hier vrijstelling voor zou krijgen? Dan komt de aanslag alsnog achteraf, wat voor een vervelende financiële verrassing kan zorgen.
- Vergeten de kleineondernemersregeling toe te passen. Als startende of kleine ondernemer heeft u waarschijnlijk ook weinig btw. Hiervoor is de kleineondernemersregeling ingesteld! Wanneer u in een jaar minder dan €1345 aan btw afdraagt, dan hoeft u dit bedrag niet te betalen. Draagt u minder dan €1883 af dan hoeft u maar een gedeelte te betalen. Dat is financieel een enorme meevaller! U moet deze korting echter zelf toepassen bij uw btw-aangifte. Doet u dat niet, dan loopt u deze korting helaas mis. De Belastingdienst controleert dit namelijk niet voor u. Wilt u nog meer voordeel uit uw btw-aangifte halen? Administratiekantoor Heylo behaalt altijd maximaal resultaat voor onze klanten. Informeer naar de mogelijkheden!
Wilt u meer over omzetbelasting weten? Lees dan ook dit artikel.
Meer uit Belastingzaken
- Welke aftrekposten voor de belasting zijn er?
- Wat is het verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting?
- Wanneer is belastingaangifte doen verplicht?
- Wanneer inclusief of exclusief btw prijzen hanteren?
- Veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte
- Prinsjesdag, het belastingplan en impact op ondernemers
- Hoe werkt de investeringsaftrek voor ondernemers?
- Hoe werkt belastingaangifte voor inkomen uit het buitenland?
- Hoe gebruik ik als ondernemer de werkkostenregeling?
- Hoe doe je btw-aangifte?
- Bijdrage Zvw en Premie volksverzekeringen als ondernemer betalen