Welke personeelskosten komen er kijken bij personeel aannemen?
Wanneer uw bedrijf groeit, is het mogelijk dat u personeel aan wilt nemen. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Naast het loon dat uw werknemer daadwerkelijk verdient, zijn er meer kosten waar u als werkgever rekening mee moet houden als u iemand in dienst neemt. Het is belangrijk om deze personeelskosten mee te nemen in uw begroting, zodat u precies weet waar u aan toe bent.
Loonheffingen
Als werkgever krijgt u te maken met loonheffingen van de Belastingdienst. Loonheffingen is een verzamelnaam voor:
- Loonbelasting / premie volksverzekeringen
- Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)
- Premies werknemersverzekeringen (WW en WAO/WIA)
Pensioenpremies
Voor iedere medewerker gelden sociale verzekeringen wat betreft de pensioenrechten (AOW en ANW). Als werkgever kunt u bovendien aanvullende pensioenvoorzieningen aanbieden. In de meeste gevallen wordt ook dit al in de CAO of in de bedrijfstak pensioenfonds geregeld.
Vakantiegeld en/of dertiende maand
Het vakantiegeld bedraagt meestal 8% van het brutoloon van de werknemer en wordt doorgaans in de maand mei uitbetaald. Het is slim om dit als standaard kostenpost voor die maand op te nemen, zodat u weet waar u aan toe bent. Naast vakantiegeld is het ook mogelijk om een dertiende maand uit te keren. Aan het einde van het jaar ontvangt uw werknemer dan een extra maandsalaris.
Reisvergoeding
U bent als werkgever niet verplicht om een reisvergoeding aan te bieden. Echter wordt dit door veel bedrijven wel gedaan en kan het ook een bepalend punt voor de werknemer zijn om de baan wel of niet te accepteren.
Administratiekosten
Wanneer u iemand aanneemt komt daar administratie bij kijken. Denk aan het opstellen van een arbeidscontract, het opmaken van loonstroken of het opstellen van de jaaropgave. Het is belangrijk dat deze administratieve taken goed worden uitgevoerd, omdat dit het recht van uw werknemer is. Veel werkgevers kiezen er daarom voor om deze werkzaamheden goed uit te besteden aan een administratiekantoor.
Overige personeelskosten
Naast bovengenoemde standaard personeelskosten, zijn er nog meer zaken waar u rekening mee moet houden. In sommige bedrijven worden binnen de personeelskosten bonussen uitgekeerd. Wanneer u volgens dit model werkt moet u er rekening mee houden dat deze (lastig te voorspellen) kosten bovenop de standaard kosten komen.
Werkt u vanuit een gezamenlijk kantoor? Dan zult u ook meer kosten aan schoonmaak, standaard boodschappen zoals koffie en thee en kantoorbenodigdheden zoals een laptop of bureaustoel maken.
Al met al kunt u ervan uitgaan dat de loonkosten voor u als werkgever ongeveer 30% hoger zijn dan het bruto salaris dat uw werkgever krijgt. De overige personeelskosten zijn hier niet in meegerekend.
Advies of uitbesteden?
Wilt u weten of het rendabel is om iemand in dienst te nemen? Of wilt u administratieve taken omtrent het aannemen van personeel uitbesteden? Neem gerust contact met ons op. Wij kijken kritisch mee naar uw financiële situatie en maken op basis hiervan een maatwerk plan van aanpak voor u.
Bekijk onze diensten hier of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer uit Ondernemen
- Welke personeelskosten komen er kijken bij personeel aannemen?
- Wat staat er in een VOF contract?
- Wat moet er op een factuur staan?
- Wat is een winst- en verliesrekening?
- Vof of bv kiezen? Dit zijn de verschillen en voordelen
- Tips voor een ontspannen vakantie als ondernemer
- Onderverhuren van een kantoorruimte: wat zegt de wetgeving?
- Ondernemen in tijden van Corona
- Hoe werkt zaken doen met de eigen bv?
- Hoe stel ik een ondernemingsplan op?
- Hoe regel je administratie als freelancer?
- Hoe regel ik administratie voor een webshop?
- Het oprichten van een vereniging of stichting
- Het bijhouden van administratie bij dropshipping
- Een onderneming starten
- Bv of eenmanszaak kiezen? Wat zijn de verschillen en voordelen
- Auto van de zaak: wel of niet gunstig?
- 5 tips voor een succesvol debiteurenbeheer