De jaarafsluiting - Heylo Kenninsbank

Deel

Hoe werkt een jaarafsluiting?

Het einde van het jaar is in zicht en de feestdagen staan voor de deur. Tijd om als ondernemer bij te komen van het drukke jaar. Maar dit betekent ook het einde van het boekjaar. In dit artikel bespreken we het belang van de jaarafsluiting om u te helpen het nieuwe boekjaar zo goed mogelijk te beginnen.

Wat is een jaarafsluiting?

Met een jaarafsluiting sluit u het jaar af. In de boekhouding wordt gewerkt met zogenaamde boekjaren. Een boekjaar loopt van 1 januari t/m 31 december. Door een boekjaar af te sluiten rond u het jaar af en start u het volgende jaar met een schone lei.
De gegevens in een jaarafsluiting worden voor bv’s in de jaarrekening gezet. De jaarafsluiting is dus de basis voor een jaarrekening. Een jaarafsluiting stuurt u niet naar de Belastingdienst, maar u gebruikt de gegevens daaruit voor de aangifte inkomstenbelasting.

Waarom moet u de jaarafsluiting doen?

1. Administratie die klopt

U voorkomt moeilijk vindbare fouten in de administratie. Door het boekjaar af te sluiten wordt er niks meer in het betreffende boekjaar geboekt. Uw winst en verlies gaan weer op nul.

2. Meer inzicht om bij te sturen

Met een jaarafsluiting krijgt u goed (financieel) inzicht in uw onderneming: u weet o.a. hoeveel omzet u heeft gemaakt en hoeveel kosten u had. Door overzicht te hebben, ziet u ook wat er goed is gegaan en wat niet. Met deze kennis kunt u het jaar daarop aanpassingen doen.

3. Voorbereiding op aangifte inkomstenbelasting

Door de jaarafsluiting bereid u zich voor op de aangifte inkomstenbelasting. Veel van de gegevens die u bij elkaar zoekt voor de jaarafsluiting, heeft u ook nodig voor de aangifte die u moet doen bij de Belastingdienst.

Wanneer moet ik de jaarafsluiting doen?

Het is slim om dit zo snel mogelijk te doen. Het kan al als u weet dat alle inkoopfacturen en verkoopfacturen van dat jaar zijn verwerkt. Doe dit in ieder geval vóórdat u de aangifte ib doet, omdat u daarvoor de gegevens van de jaarafsluiting nodig hebt.

Wat heb ik nodig voor de financiële jaarafsluiting?

  • Overzicht verkoopfacturen
  • Inzicht in banktransacties
  • Alle inkoopfacturen
  • Overzicht van afschrijvingen
  • Ingevulde beginbalans
  • Rapportage van betaalde/ontvangen btw aan Belastingdienst
  • Inzicht in privé uitgaven

Fijne feestdagen en tot in het nieuwe jaar!

Het afsluiten en gereedmaken van de nieuwe administratie is een intensieve klus. Administratiekantoor Heylo ondersteunt u graag bij de afsluiting en opstart van uw administratie, zodat u meer tijd overhoudt voor vrije tijd in deze feestelijke periode.

Wij hopen dat u een succesvol bedrijfsjaar heeft gehad en dat de aandachtspunten in dit kennisbankartikel u helpen om het boekjaar vlekkeloos af te sluiten. Het team van Administratiekantoor Heylo wenst u alvast prettige feestdagen en een succesvol nieuw jaar!

Uiteraard staan we ook in het nieuwe jaar voor u klaar. Bekijk onze diensten hier of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.