zakelijke rekening - Heylo

Deel

Is een zakelijke rekening verplicht?

Als ondernemer wilt u dat uw financiële zaken goed geregeld zijn. Daar komt ook een bankrekening bij kijken, waar u het geld dat u van klanten ontvangt op kunt storten. Waarschijnlijk heeft u al een privé bankrekening. Is het dan noodzakelijk om een nieuwe zakelijke rekening te openen? Wij geven u antwoord!

Is een zakelijke rekening verplicht?

Nee, een zakelijke bankrekening is niet wettelijk verplicht voor ondernemers. U kunt er dus voor kiezen om uw privé bankrekening te gebruiken of een nieuwe privé rekening te openen. De kosten hiervoor zijn lager dan voor een zakelijke rekening. Een zakelijke bankrekening is echter wel handig, om verschillende redenen.

Professionele uitstraling

De rekening staat niet alleen op uw naam, maar ook op uw bedrijfsnaam. Als een klant naar u overboekt, gaat de overboeking bijvoorbeeld op rekeningnummer xxx op naam van [bedrijfsnaam]. Dit staat professioneler dan een privé rekening.

Transparantie en inzicht

De belastingdienst wil inzage in uw administratie om te kunnen zien hoe uw geldstromen lopen. Een aparte rekening is dan overzichtelijker dan een rekening waar u zowel privé als zakelijk geld op ontvangt en uitgeeft. Wanneer u bijvoorbeeld een controle van de belastingdienst krijgt, moet u snel uw financiële status kunnen aantonen. Dit gaat een stuk sneller wanneer uw privé en zakelijke uitgaven gescheiden zijn.

Niet alleen voor de belastingdienst, maar ook voor u zelf is een aparte bankrekening gemakkelijker. U heeft veel beter inzichtelijk hoe u er financieel voorstaat en de administratie zal ook een stuk sneller verlopen.

Meer mogelijkheden

Een zakelijke bankrekening biedt over het algemeen meer mogelijkheden. Uw klanten kunnen bijvoorbeeld geld naar u overmaken met automatisch incasso of via iDeal. Maar denk ook aan een  creditcard, die u bij een zakelijke rekening kunt aanvragen.

Soms wel verplicht

In sommige gevallen is een bankrekening noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van bepaalde diensten. Zo zal de bank altijd controleren of u een zakelijke rekening heeft wanneer u gebruik maakt van automatisch incasso. Daarnaast kunnen bepaalde betaal- en administratiesystemen het verplicht maken om een zakelijke rekening aan uw systeem te koppelen om er gebruik van te kunnen maken.

Heeft u boekhouder die uw financiële administratie doet? Deze zal doorgaans alleen werk voor u doen wanneer u een zakelijke bankrekening heeft. Ook dan is het dus handig om te hebben!

Over het algemeen heeft een zakelijke rekening dus meer voordelen dan nadelen (kosten). Administratiekantoor Heylo raadt daarom altijd aan op hiermee te werken.